Visit The Venus Project

Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Ελλάδα: Ισχυρισμοί για καταχρήσεις στο πλαίσιο αστυνόμευσης διαδηλώσεων

Από ΔΙΕΘΝΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

Η ελληνική Αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε τον 15χρονο Αλέξανδρο-Ανδρέα (Αλέξη) Γρηγορόπουλο στην Αθήνα, στις 6 Δεκεμβρίου 2008. Μια μακρόχρονη ιστορία παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από την Αστυνομία στην Ελλάδα αναδεικνύεται από τον πυροβολισμό και το χειρισμό της αστυνόμευσης των διαδηλώσεων που ακολούθησαν τον Δεκέμβριο του 2008 και τον Ιανουάριο του 2009.


© Κώστας Τσιρώνης
Μετά τα γεγονότα αυτά, η Διεθνής Αμνηστία έλαβε πολυάριθμες αναφορές παρόμοιων καταχρήσεων από την αστυνομία στο πλαίσιο αστυνόμευσης διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, συμπεριλαμβανομένης της υπέρμετρης χρήσης βίας και όπλων, βασανιστηρίων και άλλων κακομεταχειρίσεων, αυθαίρετων προσαγωγών και άρνησης έγκαιρης πρόσβασης σε νομική υποστήριξη. Καταγγελίες για παρόμοιες παραβιάσεις έχουν ληφθεί και από παιδιά.
Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι η απάντηση της Πολιτείας στον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου και στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που ξέσπασαν σαν επακόλουθο του θανάτου του δεν πρέπει να ολοκληρωθεί με τις τρέχουσες αστυνομικές και δικαστικές έρευνες.
Σ' αυτό το πλαίσιο, ένα δυνατό μήνυμα πρέπει να σταλεί στις ελληνικές αρχές ότι κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου - ειδικά όσοι είναι εντεταλμένοι για την επιβολή του.
Η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή, με την εξουσιοδότηση να διερευνήσει πλήρως τις συνθήκες θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την αστυνομική απάντηση στις διαδηλώσεις και τις ταραχές που ξεκίνησαν στις 6 Δεκεμβρίου.
Δράσε τώρα
Κάλεσμα για την ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή για να εξετάσει πλήρως τις συνθήκες θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την απάντηση της Αστυνομίας στις διαδηλώσεις και ταραχές που ξεκίνησαν στις 6 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: