Visit The Venus Project

Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Ο Ομπάμα "αθωώνει" τους βασανιστές

Στην απόφαση να μην οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι πράκτορες της CIA που χρησιμοποίησαν μεθόδους βασανιστηρίων στις ανακρίσεις τους καταλήγει ο αμερικανός πρόεδρος. Το σκεπτικό του Ομπάμα είναι ότι οι πράκτορες ακολούθησαν αυτή την πρακτική, καθώς είχε νομιμοποιηθεί την περίοδο διακυβέρνησης Μπους.

Σημειώνεται ότι η απαγόρευση των μεθόδων βασανισμού στις ανακρίσεις, όπως ο εικονικός πνιγμός και η απαγόρευση του ύπνου, ήταν μία από τις πρώτες αποφάσεις του Μπαράκ Ομπάμα, όταν ανέλαβε τον προεδρικό θώκο, τον περασμένο Νοέμβριο.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάντως, διαμαρτύρονται για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ: Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε "συγχωροχάρτι" στους βασανιστές.

Στον αντίποδα βρίσκεται η άποψη του πρώην επικεφαλής της CIA, επί προεδρίας Μπους, Γκεν Χέιντεν, ο οποίος επέκρινε την απόφαση του Ομπάμα σχετικά με την απαγόρευση των βασανιστηρίων, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό δυσχεραίνεται το έργο των πρακτόρων και επίσης λειτουργεί αποτρεπτικά προς άλλες μυστικές υπηρεσίες που δεν θα μοιράζονται πληροφορίες με τη CIA με την ίδια προθυμία.

Ωστόσο η απόφαση Ομπάμα για τη μη παραπομπή στη Δικαιοσύνη των πρακτόρων, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσαγωγής πρακτόρων που έδρασαν εκτός ορίων, καθώς και των προσώπων που μεσολάβησαν στο να ληφθούν οι αποφάσεις για τα όρια των ανακρίσεων, όπως φερ' ειπείν οι νομικοί σύμβουλοι που συνέταξαν το πλαίσιο με το οποίο εδίδετο η δυνατότητα βασανιστηρίων.

Πληροφορίες του BBC, πάντως, αναφέρουν ότι το επιτελείο Ομπάμα προτίθεται να κλείσει το θέμα το συντομότερο δυνατό και να μην ανοίξει δικαστικός κύκλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί προεδρίας Μπους, στους πράκτορες είχε δοθεί η εντολή να χρησιμοποιούν σειρά μεθόδων βασανισμού στις ανακρίσεις, όπως το να σπρώχνουν επί ώρες τον ανακρινόμενο στον τείχο, να τον χαστουκίζουν, να τον φυλακίζουν σε στενόχωρο κελί με έντομα, να μην του επιτρέπουν να κοιμηθεί, καθώς και να μετέρχονται της μεθόδου του εικονικού πνιγμού.
Flash.gr επιμελήθηκε sub92

Δεν υπάρχουν σχόλια: