Visit The Venus Project

Παρασκευή 25 Απριλίου 2008

Ολυμπιακοί Αγώνες Πεκίνο 2008



Ανάβουμε τη φλόγα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων






«Αν οι κινέζικες αρχές δεν λάβουν επείγοντα μέτρα για να σταματήσουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον επόμενο χρόνο, υπάρχει κίνδυνος να αμαυρώσουν την κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων Πεκίνο 2008».Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Αύγουστος 2008





Η Διεθνής Αμνηστία βλέπει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ως μία ευκαιρία για θετικές αλλαγές στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και μέχρι το καλοκαίρι θα παλέψει για αλλαγές σε 4 βασικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων:

Θανατική ποινή: Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εκτελεστής στον κόσμο. 1.010 εκτελέσεις έχουν καταγραφεί μέσα στο 2006, το 63% των εκτελέσεων παγκοσμίως. Η θανατική ποινή εφαρμόζεται για 68 εγκλήματα, ανάμεσα στα οποία και μη βίαια εγκλήματα όπως η φοροδιαφυγή και η δωροδοκία. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν δημοσιοποιεί στατιστικά στοιχεία για τις εκτελέσεις, με αποτέλεσμα ο πραγματικός αριθμός τους να παραμένει μυστικός. Κινέζοι δικηγόροι εκτιμούν πως 8.000 άνθρωποι εκτελέστηκαν μέσα στο 2006.

Ελευθερία των ΜΜΕ: Η Κίνα έχει αυστηρούς νόμους που περιορίζουν τα ΜΜΕ και φυλακίζει, βασανίζει ακόμα και εκτελεί ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή εξέφρασαν την άποψή τους. Από το 2004 η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει 54 περιπτώσεις ανθρώπων που φυλακίστηκαν γιατί διέδωσαν πληροφορίες ή εξέφρασαν τις απόψεις τους μέσω Ίντερνετ. Ιστοσελίδες λογοκρίνονται ή μπλοκάρονται, έντυπα που αντιπολιτεύονται κλείνουν, ενώ η υποσχόμενη ελευθερία του τύπου περιορίζεται μόνο στον ξένο τύπο που έχει ως βάση το Πεκίνο.

Κράτηση χωρίς δίκη: Η κράτηση χωρίς δίκη είναι πολύ διαδεδομένη στη χώρα και φαίνεται ότι εφαρμόζεται ιδιαίτερα στην περιοχή του Πεκίνου ως «κατ' οίκον κράτηση», «αναμόρφωση μέσω της εργασίας» και «υποχρεωτική απεξάρτηση από τα ναρκωτικά» ώστε να «καθαρίσει» το Πεκίνο πριν τους Αγώνες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται υπό κράτηση σε κέντρα «επανεκπαίδευσης μέσω εργασίας» για «διάδοση φημών», «πρόκληση αναστάτωσης», σχεδίαση «παράνομων συναντήσεων και διαδηλώσεων» και άλλους ασαφείς ορισμούς «παράνομης συμπεριφοράς».



Μπού Ντογκβέι

Απελευθερώστε τον Μπου Ντονγκβέι >>

Ακτιβιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Άνθρωποι που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα πολύ συχνά καταδιώκονται ή συλλαμβάνονται. Ανάμεσά τους δικηγόροι, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές για το AIDS και συνδικαλιστές. Περισσότερο από 1.000.000 άνθρωποι έχουν ήδη εκτοπιστεί από τα σπίτια τους στο Πεκίνο λόγω των Ολυμπιακών προετοιμασιών. Ακτιβιστές που προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν για τις εξαναγκαστικές εξώσεις φυλακίστηκαν.

http://www.amnesty.org.gr/



2 σχόλια:

Unknown είπε...

Σε έκθεση για τη θανατική ποινή
«Χρυσό μετάλλιο» για τον αριθμό των εκτελέσεων δίνει στην Κίνα η Διεθνής Αμνηστία
Associated Press

Περισσότερα από 60 εγκλήματα επιφέρουν την ποινή του θανάτου στην Κίνα
Λονδίνο



Τουλάχιστον 470 άτομα σκότωσαν την περασμένη χρονιά οι Αρχές της Κίνας, αναφέρει η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τη θανατική ποινή, αναφέροντας όμως ότι ο πραγματικός αριθμός των εκτελέσεων μπορεί να ανέρχεται ακόμα και στις 8.000.

Ο Διεθνής Αμνηστία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι θα πρέπει να αρθεί το πέπλο της μυστικότητας που αφορά τη θανατική ποινή στην ασιατική χώρα.

Στην ετήσια έκθεσή της για την θανατική ποινή, η οργάνωση ανέφερε ότι τουλάχιστον 1.252 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2007 σε 24 χώρες -κατά τι λιγότεροι από το 2006. Το 88% αυτών των εκτελέσεων έλαβε χώρα σε πέντε μόνο κράτη (Κίνα, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Πακιστάν και ΗΠΑ).

Η Κίνα εκτέλεσε τουλάχιστον 470 άτομα πέρυσι, ωστόσο η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να ανέρχεται και σε χιλιάδες.

«Ως ο μεγαλύτερος εκτελεστής του κόσμου, η Κίνα παίρνει το 'χρυσό μετάλλιο' για τις εκτελέσεις διεθνώς» ανέφερε η επικεφαλής της οργάνωσης στη Βρετανία, Κέιτ Αλεν.

«Σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις, η Κίνα εκτελεί κρυφά κατά μέσο όρο 22 κρατούμενους την ημέρα- αυτό σημαίνει 374 άτομα μόνο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων» πρόσθεσε η ίδια.


in.gr

Ανώνυμος είπε...

Για να δείτε πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ετοιμάζεται για καταδίκη της Ελλάδας για καμώματα του Υπουργείου Εξωτερικών, πατήστε το http://www.equal-rights-greece.com/metafrasi_prodikastikis_strasbourg.htm