Visit The Venus Project

Παρασκευή 25 Απριλίου 2008

ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΒΑΤΟΠΟΙΗΣΗ



TI ΕΙΝΑΙ ΤΟ RFID?
Το RFID είναι τα αρχικά του όρου Radio Frequency Identification που η μετάφραση του όρου στα ελληνικά είναι «ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων». Το RFID είναι ένα σύστημα ασύρματης αναγνώρισης αντικειμένων και ήρθε να αντικαταστήσει το Bar Code.

Οι εφαρμογές του τεράστιες, με κλασικό παράδειγμα τα προϊόντα που έχουν συρμάτινες ταινίες στις αλυσίδες καταστημάτων. Αυτή η συρμάτινη ταινία ήταν ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα , το RFID tag. Στο RFID tag είναι αποθηκευμένο ο σειριακός αριθμός του αντικειμένου και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία είναι απαραίτητη για την αναγνώριση του αντικειμένου.

ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΜΕ ΤΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ, ΜΕΤΑ?

RFID, Radio Frequency ID ,
ενώ για την πλειοψηφία τον πολιτών μιας χώρας το διαβατήριο είναι αδιαμφισβήτητο , μια "νέα" τεχνολογία καθόλα αμφισβητούμενη γίνεται πλέον η "βάση" για την δημιουργία της νέας γενιάς διαβατηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο .

Γιατί αμφισβητούμενη η "νέα" τεχνολογία λοιπόν ;
Λόγους μπορούμε να βρούμε πολλούς όμως όταν εδώ έρχονται για το θέμα να μιλήσουν οι experts του χώρου το κέντρο βαρύτητας αλλάζει , ποιος θα μπορούσε να κλείσει τα μάτια και τα αυτιά του άλλωστε όταν αυτά που λένε δεν είναι αστεία και αφορούν τον καθένα μας .

Πρόσφατα, συγκεριμένα την εβδομάδα που πέρασε, ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο σχετικά με το θέμα έλαβε χώρα στο Las Vegas των ΗΠΑ, "Defcon conference".
Πιο συγκεκριμένα ο Γερμανός ερευνητής, Lukas Grunwald, κατέδειξε ότι θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα στοιχεία από το τσιπ RFID που ενσωματώθηκε στο (γερμανικό) διαβατήριό του και να τα αντιγράψει σε ένα άλλο τσιπ RFID που ενσωματώθηκε σε μια smartcard (έξυπνη κάρτα).
Ο Grunwald ήταν σε θέση να αναπτύξει το σύστημα για να ολοκληρώσει αυτόν τον στόχο χρησιμοποιώντας το "κλασικό" hardware υλικό, το λογισμικό του, με τα ελάχιστα κεφάλαια και σε μερικές εβδομάδες !
Ακόμα προειδοποίησαν, σχετικά με τις ενσωματωμένες ετικέτες RFID (RFID tag),
και για το πως μπορούν να διαβαστούν ασύρματα από μια απόσταση. Σημειώνεται πως οι ειδικοί ασφάλειας έχουν αυξήσει το φάσμα των στρατηγικά τοποθετημένων κρυμμένων αναγνωστών RFID που είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τους κατόχους διαβατηρίων στην περιοχή και ακόμη και ποια υπηκοότητας είναι.
Το συμπέρασμα του συνεδρίου με απλά λόγια ;
Τα ηλεκτρονικά διαβατήρια που εισάγονται στις ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν μια σημαντική ευπάθεια, που όπως χαρακτηριστικά ένας εμπειρογνώμονας προειδοποίησε, θα μπορούσε να επιτρέψει π.χ στους εγκληματίες να "κλωνοποιήσουν" τον ενσωματωμένο μυστικό κώδικα και να ταξιδεύουν στις χώρες παράνομα !

Χώρες όπως η Γερμανία χρησιμοποιούν ήδη RFID στα διαβατήρια για να βοηθήσουν τη φρουρά ανώτερων συνοριακών υπαλλήλων, ενάντια στις παραποιήσεις και να αυτοματοποιήσουν την επεξεργασία των διεθνών επισκεπτών. Στις ΗΠΑ προγραμματίζουν να αρχίσουν RFID στα διαβατήρια απο τον Οκτώβριο .
Εκπρόσωπος του State Department το πρόσφατο Σάββατο για το νε λόγω θέμα, υποστήριξε πως δεν είχε αρκετές πληροφορίες ώστε να το σχολιάσει .
Πάντως οι εξελίξεις φαίνεται πως "τρέχουν" έστω και αν λέμε πως η τεχνολογία είναι "νέα" .

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι καθόλου "νέα", μιας και το Radio Frequency ID χρη/ται εδώ και καιρό σε κλάδους της βοιομηχανίας , σε αυτοποιημένα συστήματα ακόμα και σε προ'ι'όντα που ο καθένας μας μπορεί να έχει αγοράσει όμως δεν γνώριζε ποτέ για την ύπαρξη της μέσα σε αυτά, όπως ορισμένα είδη CD για παράδειγμα .
Το RFID είναι μια ασύρματη τεχνολογία σύνδεσης, η οποία εκτελεί αναγνώριση αντικειμένων και προσώπων με ασφαλή τρόπο όπως υποστηρίζεται από τους κατασκευάστες. Ενα σύστημα RFID έχει δύο βασικά μέρη ("πομπός" & δέκτης) .

Το RFID tag είναι ένα μικρό ηλεκτρονικό κύκλωμα (chip), το οποίο τοποθετείται στο αντικείμενο. Αποθηκεύει έναν σειριακό αριθμό αναγνώρισης και κάποιες άλλες πληροφορίες που έχουν να κάνουν με το αντικείμενο (=κάτι σαν πομπός για να γίνει πιο κατανοητό) . Τον δέκτη, ο οποίος εντοπίζει το RFID tag και ξεκινάει τη διαδικασία αναγνώρισης του αντικειμένου/προσώπου. Η επικοινωνία μεταξύ ενός RFID tag και ενός δέκτη μπορεί να είναι ή μονόδρομη ή αμφίδρομη και αυτό έχει να κάνει με το πως το κύκλωμα διαχειρίζεται την ηλεκτρική ενέργεια την οποία περιέχει .
Μόλις ο "πομπός" περάσει σε περιοχή που καλύπτει ο δέκτης η αναγνώριση αρχίζει και αυτό γίνεται με τη αποστολή των στοιχείων του πομπού στον δέκτη .

'Ολα δείχνουν πως η ασφάλεια για την οποία οι κατασκευαστές μιλούσαν, ήταν ένα επιχείρημα του οποίου η βαρύτητα σήμερα αμφισβητείται , άραγε γιατί τόση βιασύνη σήμερα ;



ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΕ "ΤΣΙΠΑΡΕΙ" ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΕΛΕΓΞΕΙ;

ΟΤΑΝ ΘΑ ΤΟ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΤΑΧΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΙΣ?


ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ:
1: http://en.wikipedia.org/wiki/Radio-frequency_identification#Controversies
2: Η ραδιοσυχνική αναγνώριση (RFID) στην Ευρώπη: βήματα προς την κατεύθυνση χάραξης πλαισίου πολιτικής
3: http://en.wikipedia.org/wiki/Microchip_implant_%28human%29
4: http://www.spychips.com/
5: RFID tags: Big Brother in small packages

Δεν υπάρχουν σχόλια: