By Αγγελική Δημοπούλου
Created 07/04/2010 - 10:09
Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει αναφέρει ότι θα εκπονήσει σχέδιο δράσης προκειμένου να ενισχυθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που κατασκευάζουν στρατιωτικά προϊόντα.
Η Dagmar Metzger, αξιωματούχος της ΕΕ και επιφορτισμένη με την επίβλεψη της βιομηχανίας των όπλων, υποστηρίζει ότι η επικοινωνία μεταξύ των αξιωματούχων στις Βρυξέλλες και τους εμπόρους όπλων να αυξηθεί. Η Ένωση Αεροδιαστημικής και Αμυντικής Βιομηχανίας της Ευρώπης (ASD), η οποία αποτελεί «ομπρέλα» για τους κατασκευαστές όπλων θα συμμετέχει άμεσα στην υλοποίηση και τη διαμόρφωση περιεχομένου αυτού του σχεδίου.
Η Metzger δεν σχολίασε τα ηθικά και τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εγείρει το εμπόριο όπλων. «Οργανώνουμε την άμυνα της βιομηχανικής πολιτικής» δήλωσε στο IPS. «Δεν μιλάμε για στρατιωτική επιχείρηση. Δεν υποστηρίζουμε τις στρατιωτικές εξαγωγές, την παραγωγή όπλων. Μιλάμε μόνο για τη βιομηχανική πολιτική, τίποτε άλλο» υποστήριξε. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ, εξετάζουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός δικτύου υπηρεσιών στο διαδίκτυο, μέσω του οποίου, οι μικρής κλίμακας εταιρείες όπλων θα μπορούν να ενημερωθούν για τις νέες προκλήσεις, για την υποβολή προσφορών, την ζήτηση και τους τρόπους προμήθειας των ενόπλων δυνάμεων σε ολόκληρη την Ένωση. «Το σχέδιο δράσης δεν θα πρέπει να είναι απλώς ένα κομμάτι χαρτί. Πρέπει να πραγματοποιηθεί» ξεκαθάρισε.
Έξι κράτη υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν το 87% της παραγωγής όπλων σε ολόκληρη την ΕΕ. Πρόκειται για τις Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία και Ισπανία. Παραδοσιακά, οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών, δυσπιστούν με την ανάπτυξη των όπλων σε συνεργασία με έξωθεν δυνάμεις, ενώ ο στρατιωτικό-βιομηχανικός τομέας, έχει ήδη εξαιρεθεί από τους κανόνες της ΕΕ περί ανταγωνισμού που εφαρμόζονται στις άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Εν τούτοις, την περασμένη χρονιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε δύο νόμους, σύμφωνα με τους οποίους, αφενός οι περισσότερες από τις στρατιωτικές συμβάσεις που δημοσιεύονται σε μία χώρα της ΕΕ θα πρέπει να είναι ανοιχτές και στις επιχειρήσεις των άλλων μελών κρατών και αφετέρου, οι διαδικασίες που ρυθμίζουν την κυκλοφορία των όπλων εντός της Ένωσης θα απλουστευθούν.
Σύμφωνα με παρατηρητές, οι περισσότερες από τις αποφάσεις της ΕΕ που αφορούν στον στρατιωτικό εξοπλισμό, κατά τα τελευταία χρόνια, ταιριάζουν σχεδόν απόλυτα με τις συστάσεις του λόμπι των όπλων. Το 2004, το εμπόριο όπλων έλαβε σημαντική ώθηση, όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ) ιδρύθηκε με τον στόχο να βοηθήσει τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ στη δημιουργία των οπλοστασίων τους. Την περίοδο εκείνη, οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες όπλων της Ευρώπης, BAE, EADS και Thales, εξέδωσαν κοινή δήλωση με την «πρόβλεψη» ότι ο οργανισμός θα είναι «ζωτικής σημασίας εργαλείο» για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Πρόκειται για εταιρείες που τροφοδότησαν με όπλα ορισμένες από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων 50 ετών.
Η ιδέα για τη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής υπηρεσίας για τις μικρότερες κατασκευαστικές εταιρείες όπλων – με λιγότερους από 250 υπαλλήλους - απορρέει από τον «ηλεκτρονικό πίνακα ανακοινώσεων» που «τρέχει» ο ΕΟΑ για τις μεγάλες εταιρείες. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου του τρέχοντος έτους, αυτή η βάση δεδομένων είχε δημοσιεύσει λεπτομερώς περίπου 480 προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύναψη συμβάσεων. Περίπου 290 συμβάσεις με συνολική αξία άνω των 4 δις ευρώ έχουν υπογραφεί μετά από τη δημοσίευσή τους από τον οργανισμό.
Ο Tomas Baum, διευθυντής του φλαμανδικού Ινστιτούτο Ειρήνης, το οποίο διεξάγει έρευνα για το παγκόσμιο εμπόριο όπλων, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι περισσότερο πρόθυμη να ενθαρρύνει την παραγωγή όπλων από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από το να αφήσει αυτή την παραγωγή στους συνήθεις εταιρικούς γίγαντες.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίζει έξυπνα το παιχνίδι» υποστηρίζει. «Υπήρξε μεγάλη αντίσταση από τα κράτη μέλη της ΕΕ για την απελευθέρωση της εσωτερικής αγοράς των στρατιωτικών προϊόντων. Τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να επιτεθούν στην ηγεμονία των μεγάλων βιομηχανιών του τομέα» υπογραμμίζει ο Tomas Baum.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου