Κυριακή, 5 Ιουλίου 2009

Πειρατές αλά γερμανικάΈνα νέο Κόμμα των Πειρατών ιδρύθηκε στη Γερμανία με αφορμή νομοθεσία που θέσπισε πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση σε σχέση με το διαδίκτυο. Κεντρικά ζητήματα του κινήματος είναι η μεταρρύθμιση των νόμων για τα πνευματικά δικαιώματα, την προστασία των προσωπικών δεδομένων εντός και εκτός διαδικτύου και τον περιορισμό της λογοκρισίας στο Ίντερνετ.

Αντίστοιχο κίνημα είχε ξεκινήσει και στη Σουηδία το 2005, εγχείρημα που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς έχει φτάσει να είναι το τρίτο πιο δημοφιλές κόμμα στη Σκανδιναβική χώρα. Απομένει να δούμε αν και η γερμανική έκδοση του κινήματος θα έχει την ίδια απήχηση στο ευρύ κοινό και θα μπορέσει να σταθεί σαν κόμμα σε εθνικό επίπεδο.

Επικεφαλής του κόμματος είναι ο Dirk Hillbrecht, ο οποίος έχει αφιερώσει τον εαυτό του στην καταπολέμηση της λογοκρισίας στο διαδίκτυο. Άποψή του είναι πως η εισχώρηση στον προσωπικό υπολογιστή κάποιου είναι κατά κανόνα προσβολή για την ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Η πρώτη του σοβαρή παρέμβαση στα γερμανικά πολιτικά πράγματα αφορά σε μια νέα νομοθεσία για τον περιορισμό της παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με το νέο νόμο η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματολογικής Αστυνομίας θα συντάσσει καταλόγους με τοποθεσίες στο διαδίκτυο, που θα «κλειδώνονται» επειδή διακινούν παιδική πορνογραφία. Η άποψη του «πειρατικού» κόμματος είναι πως η νομοθεσία είναι επικίνδυνη, καθώς εκφράζουν τους φόβους τους πως μόλις η κυβέρνηση αρχίσει να μπλοκάρει τις ιστοσελίδες δεν θα υπάρχει όριο στη λογοκρισία. Μάλιστα παραθέτουν το επιχείρημα πως αρμόδιες αρχές θα δρουν αυθαίρετα και θα μπλοκάρουν όποιες διευθύνσεις κρίνουν αυτές ακατάλληλες. Επίσης τονίζουν πως μόλις τεθεί σε εφαρμογή η νομοθεσία αυτή θα ακυρωθεί αυτόματα και το άρθρο 5 του Γερμανικού Συντάγματος που σχετίζεται με την ελευθερία του λόγου.

Θέλοντας να δείξει το ενδιαφέρον του κόσμου για το ζήτημα που έχει θέσει το κίνημα που εκπροσωπεί, ο κ. Hillbrecht συχνά αναφέρεται στην κατάρρευση της ιστοσελίδας του κόμματος από τις επισκέψεις χιλιάδων εξοργισμένων χρηστών, οι οποίοι θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο άκουσμα της θέσπισης της καινούριας νομοθεσίας. Εν όψει βουλευτικών εκλογών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Γερμανία το γερμανικό Κόμμα των Πειρατών προσπαθεί να προσελκύσει όσο περισσότερους υποστηρικτές μπορεί. Ισχυρίζονται πως τα παραδοσιακά κόμματα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ζητήματα, όπως η προστασία της ελευθερίας της διαδικτυακής πληροφόρησης και αγνοούν πλήρως τα συμφέροντα των πολλών χρηστών.

«Το διαδίκτυο έχει δημιουργήσει μια νέα κοινωνία η οποία περιλαμβάνεται από άτομα μέσης ηλικίας κάτω των σαράντα ετών. Οι περισσότεροι πολιτικοί ανήκουν σε διαφορετική γενιά από την πλειοψηφία των χρηστών και δεν έχουν γνώσεις πάνω στα θέματα του ίντερνετ», δήλωσε ο Dirk Hillbrecht ο οποίος είναι σίγουρος πως το κόμμα του έχει λύσεις στο να γεφυρωθεί αυτή η ηλικιακή διαφορά. Μάλιστα είναι σίγουρος για την επιτυχία του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές δηλώνοντας πως ήδη έχει αρκετές υπογραφές στην ιστοσελίδα του για να μπει στη Γερμανική βουλή. Το μόνο που απομένει είναι η οι υπογραφές να γίνουν ψήφοι στις εκλογές έτσι ώστε να έχει την ίδια επιτυχία με αυτή του Σουηδικού πειρατικού κόμματος, πηγή έμπνευσης για τον Hillbrecht.

Ένα από τα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν από την προσπάθεια που καταβάλλει το κίνημα για είσοδο στη βουλή είναι αν θα μπορέσει να σταθεί σαν εθνικό κόμμα όταν ασχολείται μόνο με ζητήματα που αφορούν το χώρο του διαδικτύου. Μέλη των «πειρατών» εκφράζουν την άποψη πως στη Γερμανία έχει αποδειχτεί πως μπορεί να είναι και πλεονέκτημα να είναι μονοθεματικό κόμμα αν και δεν συμμερίζονται την άποψη αυτή. Προβάλλουν σαν επιχείρημα τη σύσταση και την ύπαρξη για τριάντα χρόνια του πράσινου κόμματος που ασχολείται μόνο με ένα ζήτημα, το περιβάλλον, το οποίο έχει και μεγάλη απήχηση στη χώρα. Επίσης υποστηρίζουν πως σε μακροπρόθεσμη βάση θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν και με άλλα ζητήματα.

Πολλά μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας αρχίζουν να υποστηρίζουν το Γερμανικό Πειρατικό Κόμμα κάτι που φαίνεται από το νέο φόρουμ των «πειρατών» με την ονομασία «Pirates in the SPD» και μετρά ήδη εκατοντάδες μέλη. Οι βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου θα δείξουν αν το εγχείρημα θα είναι επιτυχημένο. 
 
Δημοσίευση: 05-07-2009 09:21 από Ομάδα TVXS
Προβολές: 259 - Σχόλια: 2 - Κατηγορία: Διεθνής Πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια: