Visit The Venus Project

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Προωθούμενο νομοσχέδιο καθιστά τον παγκόσμιο ιστό κτήμα των ΗΠΑ

Ανησυχίες για την τεράστια δύναμη που παραχωρεί στον πρόεδρο των ΗΠΑ προκαλεί το προωθούμενο στη Γερουσία νομοσχέδιο S.3480, με στόχο την «Προστασία του Κυβερνοχώρου ως Εθνικό Κτήμα». Σύμφωνα με το νομοθέτημα, το οποίο πρότεινε ο γερουσιαστής Joe Lieberman, ολόκληρο το διαδίκτυο, ο παγκόσμιος ιστός και οτιδήποτε μέσα σε αυτόν, κατοχυρώνονται ως «εθνική περιουσία» των Ηνωμένων Πολιτειών και επιδιώκει να παραχωρήσει την εξουσία στον πρόεδρο της χώρας, Barack Obama, να αναλάβει τον έλεγχο σε μεγάλα μέρη του, χωρίς επίβλεψη, κατά τη διάρκεια «Εθνικής Έκτακτης Κατάστασης στον Κυβερνοχώρο», κάτι το οποίο θα μπορεί να κηρύξει ανά πάσα στιγμή ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Εύκολα μπορεί κανείς να εντοπίσει το πιο αμφιλεγόμενο σημείο του νομοθετήματος έκτασης 200 σελίδων, το οποίο αποκαλείται επίσης «διακόπτης σβησίματος» (kill switch). Το S.3480 παραχωρεί στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών την εξουσία να απενεργοποιήσει το διαδίκτυο σε ολόκληρο τον πλανήτη για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ο γερουσιαστής Collins, υποστηρικτής του νομοθετήματος, υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να αποτραπεί μια «διαδικτυακή 11η Σεπτεμβρίου».
Το S.3480 αποτελεί εντυπωσιακή απόπειρα παραχώρησης εξαιρετικά μεγάλων εξουσιών στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ισχυριζόμενο ότι μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο των Ηνωμένων Πολιτειών και επιπλέον διεκδικεί το δικαίωμα να εθνικοποιήσει ή να καταστρέψει μέρος του ή και το σύνολο του διαδικτύου, με το «έτσι θέλω».
Η είδηση προκαλεί ανησυχίες στο εσωτερικό των ΗΠΑ και φυσικά, σοκ στο εξωτερικό, στις άλλες χώρες οι οποίες βλέπουν τις ΗΠΑ να επιχειρούν να εξουσιάσουν το διαδίκτυο ως περιουσία τους, να επιχειρούν να αποκτήσουν την εξουσία για να το καταστήσουν άχρηστο ενώ οι ίδιες αποκόπτονται από τον παγκόσμιο κυβερνοχώρο.
Ο ανεξάρτητος (πρώην Δημοκρατικός) γερουσιαστής του Κονέκτικατ Joseph Lieberman που παρουσίασε το S. 3480 στις 16 Ιουνίου, επέμεινε ότι η πραγματικότητα πλέον είναι πως ο παγκόσμιος ιστός αποτελεί «αναγκαιότητα της μοντέρνας ζωής» και αυτό επέβαλλε τη δημιουργία του επίμαχου νομοθετήματος.
Ολόκληρο το κείμενο του νομοσχεδίου βρίσκεται εδώ

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Πλωτή μονάδα οικολογικής αφαλάτωσης,

Παγκοσμίως πρώτη Πλωτή μονάδα οικολογικής αφαλάτωσης, έργο της Ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τους καθηγητές Ν. Νικητάκο, Θ. Λίλα και N. Βατίστα.

First in the world floating unit of ecological desalination Project Research team of Aegean University professors N. Nikitakis; T. and Lilla N. Vatistas.
 

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑΤΡΩΝ ΥΠΟ ΤΗΝ CIA, ΣΕ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ...

Έκθεση της οργάνωσης Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PHR) αναφέρει ότι αμερικανοί γιατροί, μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, πραγματοποίησαν πειράματα σε κρατούμενους, οι οποίοι φέρονταν να είχαν σχέση με την τρομοκρατία. Η οργάνωση ζητά την άμεση έναρξη έρευνας.
Η έκθεση της οργάνωσης βασίστηκε σε δημόσια έγγραφα και αναφέρει ότι οι γιατροί που εργάζονταν υπό τις διαταγές της CIA δεν αρκούνταν μόνο στην «παρακολούθηση» βίαιων ανακρίσεων που γίνονταν στους «υψηλής σημασίας κρατούμενους», αλλά «έβγαζαν και γενικά συμπεράσματα προκειμένου να βελτιώσουν τις μεθόδους» της ανάκρισης.
Επιπλέον, στόχος τους ήταν να μπορούν «δικαιολογούν νομικά», όπως αναφέρει η έκθεση, αυτές τις πρακτικές στις περιπτώσεις που οι πράκτορες που συμμετείχαν στις ανακρίσεις κατηγορούνταν για βασανισμό.
Σύμφωνα με την οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τουλάχιστον 14 κρατούμενοι είχαν εξαφανιστεί στις μυστικές φυλακές της CIA μεταξύ του τέλους του 2001 και του Σεπτεμβρίου του 2006, οπότε και επανεμφανίστηκαν στο Γκουαντάναμο.
Μεταξύ αυτών τουλάχιστον δύο υποβλήθηκαν σε προσομοίωση πνιγμού, ενώ όλοι υποβλήθηκαν σε προγράμματα στέρησης ύπνου, αναγκαστικής γύμνιας ή ακόμα και σε έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες, σύμφωνα με τα δημόσια έγγραφα.
Τα έγγραφα, τα οποία χρησιμοποίησε η PHR, αν και λογοκριμένα σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με την οργάνωση αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ είχαν δημιουργήσει μετά την 11η Σεπτεμβρίου μία λίστα «βελτιωμένων τεχνικών ανάκρισης» που αργότερα δικαιολογήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με την PHR, οι γιατροί που συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα «συνέλεγαν ιατρικές πληροφορίες» για τις συνέπειες των «βελτιωμένων τεχνικών», οι οποίες αργότερα «χρησιμοποιήθηκαν για να επινοηθούν, να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν νέες μέθοδοι προσομοίωσης πνιγμού».

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Ο καλός καταναλωτής

Ο δημιουργός του βίντεο Neil Boorman είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και μουσικός παραγωγός. Ζει στο Λονδίνο κι έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα bonfireofthebrands.com στην οποία καταγράφει «τη μάχη να ζει κανείς μέσα σε μια κουλτούρα καταναλωτισμού από την οποία δε φαίνεται να υπάρχει διαφυγή». Ο ίδιος σημειώνει:
Tα γεγονότα είναι τα εξής: Οι αλυσίδες καταστημάτων κυριαρχούν στις κεντρικές λεωφόρους μας. Οι διαφημίσεις κυριαρχούν στα μίντια. Οι φίρμες κυριαρχούν στην κουλτούρα μας - σε τέτοιο βαθμό που η κατοχή των «σωστών» προϊόντων καθορίζει τι θεωρείται «νορμάλ». Για κάποιους ανθρώπους δεν είναι ζήτημα - ψωνίζουν για ευχαρίστηση, αγαπούν τις μεγάλες φίρμες και νοιώθουν άνετα με το να γίνονται και οι ίδιοι αντικείμενα πώλησης καθημερινά. Όχι πια. Θα σας δώσω τρεις λόγους:
1. Η μη-αναγκαία κατανάλωση είναι η ριζική αιτία για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα - το περιβάλλον, η οικονομία και η κουλτούρα της καθημερινότητας επηρρεάζονται από την κατευθυνόμενη παρόρμηση για καταναλωτική ανάπτυξη.
2. Ο καταναλωτισμός δε δουλεύει - στο ότι υποτίθεται θα μας κάνει ευτυχισμένους. Δεν λειτουργεί με προοπτική διάρκειας. Το να αγοράζεις είναι σαν ναρκωτικό - η στιγμιαία έξαψη είναι φανταστική, αλλά δεν είναι ποτέ αρκετή.
3. Αρχίζουμε να χάνουμε την επιλογή. Υπάρχουν εκατομμύρια από εναλλακτικές δυνατότητες κατανάλωσης στα ράφια. Αλλά η εναλλακτική στον καταναλωτισμό δεν είναι μια από αυτές. Στην πραγματικότητα είναι αδύνατον να ζεις δίχως τυποποιημένες φίρμες και να παραμένεις φυσιολογικός.
Ο υποτιτλισμός στα ελληνικά έγινε από το χρήστη του youtube falakrosepanastaths.