Visit The Venus Project

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Προωθούμενο νομοσχέδιο καθιστά τον παγκόσμιο ιστό κτήμα των ΗΠΑ

Ανησυχίες για την τεράστια δύναμη που παραχωρεί στον πρόεδρο των ΗΠΑ προκαλεί το προωθούμενο στη Γερουσία νομοσχέδιο S.3480, με στόχο την «Προστασία του Κυβερνοχώρου ως Εθνικό Κτήμα». Σύμφωνα με το νομοθέτημα, το οποίο πρότεινε ο γερουσιαστής Joe Lieberman, ολόκληρο το διαδίκτυο, ο παγκόσμιος ιστός και οτιδήποτε μέσα σε αυτόν, κατοχυρώνονται ως «εθνική περιουσία» των Ηνωμένων Πολιτειών και επιδιώκει να παραχωρήσει την εξουσία στον πρόεδρο της χώρας, Barack Obama, να αναλάβει τον έλεγχο σε μεγάλα μέρη του, χωρίς επίβλεψη, κατά τη διάρκεια «Εθνικής Έκτακτης Κατάστασης στον Κυβερνοχώρο», κάτι το οποίο θα μπορεί να κηρύξει ανά πάσα στιγμή ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Εύκολα μπορεί κανείς να εντοπίσει το πιο αμφιλεγόμενο σημείο του νομοθετήματος έκτασης 200 σελίδων, το οποίο αποκαλείται επίσης «διακόπτης σβησίματος» (kill switch). Το S.3480 παραχωρεί στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών την εξουσία να απενεργοποιήσει το διαδίκτυο σε ολόκληρο τον πλανήτη για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ο γερουσιαστής Collins, υποστηρικτής του νομοθετήματος, υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να αποτραπεί μια «διαδικτυακή 11η Σεπτεμβρίου».
Το S.3480 αποτελεί εντυπωσιακή απόπειρα παραχώρησης εξαιρετικά μεγάλων εξουσιών στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ισχυριζόμενο ότι μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο των Ηνωμένων Πολιτειών και επιπλέον διεκδικεί το δικαίωμα να εθνικοποιήσει ή να καταστρέψει μέρος του ή και το σύνολο του διαδικτύου, με το «έτσι θέλω».
Η είδηση προκαλεί ανησυχίες στο εσωτερικό των ΗΠΑ και φυσικά, σοκ στο εξωτερικό, στις άλλες χώρες οι οποίες βλέπουν τις ΗΠΑ να επιχειρούν να εξουσιάσουν το διαδίκτυο ως περιουσία τους, να επιχειρούν να αποκτήσουν την εξουσία για να το καταστήσουν άχρηστο ενώ οι ίδιες αποκόπτονται από τον παγκόσμιο κυβερνοχώρο.
Ο ανεξάρτητος (πρώην Δημοκρατικός) γερουσιαστής του Κονέκτικατ Joseph Lieberman που παρουσίασε το S. 3480 στις 16 Ιουνίου, επέμεινε ότι η πραγματικότητα πλέον είναι πως ο παγκόσμιος ιστός αποτελεί «αναγκαιότητα της μοντέρνας ζωής» και αυτό επέβαλλε τη δημιουργία του επίμαχου νομοθετήματος.
Ολόκληρο το κείμενο του νομοσχεδίου βρίσκεται εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: