Visit The Venus Project

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Έγγραφα-αποδείξεις της κόλασης του Γκουντάναμο

Τη φρίκη που επικρατούσε στο Γκουντάναμο τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του αποδεικνύουν έγγραφα του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ που έχει στα χέρια της η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU). Η δημοσιοποίησή τους συμπίπτει χρονικά με τη δημόσια συζήτηση ιδιαίτερα ευφάνταστων προτάσεων για το μέλλον του Γκουαντάναμο, μετά το κλείσιμό του.
Στο κολαστήριο του Γκουντάναμο, κρατούνται περισσότεροι από 200 κρατούμενοι, των οποίων οι υποθέσεις βρίσκονται στο στάδιο επανεξέτασης. Τα νέα στοιχεία κάνουν περισσότερο επιτακτικό το αίτημα της ACLU για αποκάλυψη των πρακτικών ανάκρισης που εφάρμοσε η αμερικανική κυβέρνηση μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.
«Τα έγγραφα παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις για συστηματική και εκτεταμένη κακοποίηση των κρατουμένων στο Γκουντάναμο αλλά και στις υπόλοιπες φυλακές που έχουν στηθεί στο εξωτερικό» δήλωσε ο δικηγόρος και μέλος της ACLU, Amrit Singh.
Μέσα από τα έγγραφα προκύπτουν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το σύστημα ανακρίσεων στο Γκουντάναμο αλλά και για την κτηνωδία των στρατιωτών.
Μεθυσμένοι ανακριτές-βασανιστές, δέσιμο σε εμβρυακή στάση, δυνατή μουσική που δεν σε αφήνει να κοιμηθείς αλλά και ο «καταψύκτης» όπως αποκαλείται, είναι ένα μικρό μέρος από την καθημερινή κόλαση του Γκουαντάναμο. «Είχα μείνει ξύπνιος για 70 μέρες. Μου έβαζαν συνέχεια πάγο σε όλο το σώμα» περιγράφει ένας πρώην κρατούμενος σε ένα από τα έγγραφα που έχει στα χέρια της η ACLU.
Υπόσχεση για κλείσιμο του Γκουαντάναμο τον επόμενο χρόνο
Ο Ομπάμα έχει προαναγγείλει το κλείσιμο του Γκουαντάναμο μέσα στον επόμενο χρόνο. Οι ιδέες για το τι μέλλει γενέσθαι με την τοποθεσία έχουν, ήδη, αρχίσει να «πέφτουν» στο τραπέζι. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: η επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να χρυσώσουν το χάπι της κυριαρχίας τους στην περιοχή.
Οι προοπτικές του Γκουαντάναμο είναι ευφάνταστες. Αντί για αλυσοδεμένους κρατούμενους με πορτοκαλί στολές, θα υπάρχει μία ατέλειωτη παραλία με χρυσή άμμο και σπάνια είδη ζώων να κάνουν την εμφάνισή τους. Τριγύρω, η άγρια φύση, όπου δεν έχει επέμβει ο άνθρωπος. Και στη θέση της φυλακής, θα φιλοξενείται ερευνητικό κέντρο για τη οικολογία της περιοχής σε συνδυασμό με εργαστήρια για την εξέλιξη της ιατρικής, όπου θα συνεργάζονται αμερικανοί και, φυσικά, κουβανοί επιστήμονες. Μάλιστα, γιατί να μην υπάρχει και ένα μουσείο για την ιστορία του Γκουαντάναμο; Όλα βρίσκονται υπό επεξεργασία...
Μία σοβαρή πρόταση έχει γίνει από το διευθυντή του τμήματος τροπικής ιατρικής του Πανεπιστημίου George Washington: η φυλακή να μετατραπεί σε κέντρο ερευνών για εμβόλια και θεραπείες ασθενειών που μαστίζουν τις τροπικές περιοχές της Λατινικής Αμερικής. Στόχος αυτής της προοπτικής, εκτός από την επιστημονική προσφορά, είναι και η βελτίωση της φήμης των Η.Π.Α., που θα ανοίξει νέο κεφάλαιο στην κληρονομιά του Γκουαντάναμο. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις εκτιμούν, ότι μία τέτοιου είδους συνεργασία Αμερικανών και Κουβανών, σίγουρα, θα έχει θετικά αποτελέσματα, εάν αναλογιστεί κανείς το εξελιγμένο επίπεδο της ιατρικής στην Κούβα και την τεχνολογία, που μπορεί να προσφέρει η αμερικανική πλευρά.
Αντίθετα, άλλοι πανεπιστημιακοί προτείνουν το κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο να μετατραπεί σε κέντρο συνεδριάσεων, που θα υποδέχεται κυβερνητικά στελέχη και διεθνείς συνόδους, χωρίς να είναι δυνατή η πρόσβαση αδιάκριτων δημοσιογράφων ή άλλων «ανεπιθύμητων».
Για κάποιους Κουβανούς αναλυτές, μετά την αναχώρηση και του τελευταίου κρατούμενου, θα είναι, πλέον, ζήτημα χρόνου η περιοχή του Γκουαντάναμο να επιστρέψει στην κυριαρχία της Κούβας, γεγονός που ίσως βελτιώσει και τις σχέσεις των δύο χωρών.
Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι, αρχικά, η δημιουργία της ναυτικής βάσης στο Γκουαντάναμο ήταν μία προσπάθεια των Αμερικανών να υπενθυμίζουν τη στρατιωτική τους ηγεμονία στην Κούβα και σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Αργότερα, η φυλακή του Γκουαντάναμο έγινε σύμβολο της βαρβαρότητας και της υπερβολής σε ό,τι έχει να κάνει με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επιπλέον, για τον Πρόεδρο Κλίντον, το Γκουαντάναμο ήταν ο προορισμός των λαθρομεταναστών από την Καραϊβική, οι οποίοι συλλαμβάνονταν στα αμερικανικά παράλια.
Έτσι λοιπόν, σήμερα, αν και εν μέσω οικονομικής κρίσης οι προτεραιότητες είναι άλλες, σε τι σύμβολο θα αναχθεί η μετάλλαξη του Γκουαντάναμο αποτελεί αγκάθι για τον Μπάρακ Ομπάμα.

Πηγή: www.courrierinternational.com/ msnbc

Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Πειρατές αλά γερμανικά



Ένα νέο Κόμμα των Πειρατών ιδρύθηκε στη Γερμανία με αφορμή νομοθεσία που θέσπισε πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση σε σχέση με το διαδίκτυο. Κεντρικά ζητήματα του κινήματος είναι η μεταρρύθμιση των νόμων για τα πνευματικά δικαιώματα, την προστασία των προσωπικών δεδομένων εντός και εκτός διαδικτύου και τον περιορισμό της λογοκρισίας στο Ίντερνετ.

Αντίστοιχο κίνημα είχε ξεκινήσει και στη Σουηδία το 2005, εγχείρημα που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς έχει φτάσει να είναι το τρίτο πιο δημοφιλές κόμμα στη Σκανδιναβική χώρα. Απομένει να δούμε αν και η γερμανική έκδοση του κινήματος θα έχει την ίδια απήχηση στο ευρύ κοινό και θα μπορέσει να σταθεί σαν κόμμα σε εθνικό επίπεδο.

Επικεφαλής του κόμματος είναι ο Dirk Hillbrecht, ο οποίος έχει αφιερώσει τον εαυτό του στην καταπολέμηση της λογοκρισίας στο διαδίκτυο. Άποψή του είναι πως η εισχώρηση στον προσωπικό υπολογιστή κάποιου είναι κατά κανόνα προσβολή για την ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Η πρώτη του σοβαρή παρέμβαση στα γερμανικά πολιτικά πράγματα αφορά σε μια νέα νομοθεσία για τον περιορισμό της παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με το νέο νόμο η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματολογικής Αστυνομίας θα συντάσσει καταλόγους με τοποθεσίες στο διαδίκτυο, που θα «κλειδώνονται» επειδή διακινούν παιδική πορνογραφία. Η άποψη του «πειρατικού» κόμματος είναι πως η νομοθεσία είναι επικίνδυνη, καθώς εκφράζουν τους φόβους τους πως μόλις η κυβέρνηση αρχίσει να μπλοκάρει τις ιστοσελίδες δεν θα υπάρχει όριο στη λογοκρισία. Μάλιστα παραθέτουν το επιχείρημα πως αρμόδιες αρχές θα δρουν αυθαίρετα και θα μπλοκάρουν όποιες διευθύνσεις κρίνουν αυτές ακατάλληλες. Επίσης τονίζουν πως μόλις τεθεί σε εφαρμογή η νομοθεσία αυτή θα ακυρωθεί αυτόματα και το άρθρο 5 του Γερμανικού Συντάγματος που σχετίζεται με την ελευθερία του λόγου.

Θέλοντας να δείξει το ενδιαφέρον του κόσμου για το ζήτημα που έχει θέσει το κίνημα που εκπροσωπεί, ο κ. Hillbrecht συχνά αναφέρεται στην κατάρρευση της ιστοσελίδας του κόμματος από τις επισκέψεις χιλιάδων εξοργισμένων χρηστών, οι οποίοι θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο άκουσμα της θέσπισης της καινούριας νομοθεσίας. Εν όψει βουλευτικών εκλογών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Γερμανία το γερμανικό Κόμμα των Πειρατών προσπαθεί να προσελκύσει όσο περισσότερους υποστηρικτές μπορεί. Ισχυρίζονται πως τα παραδοσιακά κόμματα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ζητήματα, όπως η προστασία της ελευθερίας της διαδικτυακής πληροφόρησης και αγνοούν πλήρως τα συμφέροντα των πολλών χρηστών.

«Το διαδίκτυο έχει δημιουργήσει μια νέα κοινωνία η οποία περιλαμβάνεται από άτομα μέσης ηλικίας κάτω των σαράντα ετών. Οι περισσότεροι πολιτικοί ανήκουν σε διαφορετική γενιά από την πλειοψηφία των χρηστών και δεν έχουν γνώσεις πάνω στα θέματα του ίντερνετ», δήλωσε ο Dirk Hillbrecht ο οποίος είναι σίγουρος πως το κόμμα του έχει λύσεις στο να γεφυρωθεί αυτή η ηλικιακή διαφορά. Μάλιστα είναι σίγουρος για την επιτυχία του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές δηλώνοντας πως ήδη έχει αρκετές υπογραφές στην ιστοσελίδα του για να μπει στη Γερμανική βουλή. Το μόνο που απομένει είναι η οι υπογραφές να γίνουν ψήφοι στις εκλογές έτσι ώστε να έχει την ίδια επιτυχία με αυτή του Σουηδικού πειρατικού κόμματος, πηγή έμπνευσης για τον Hillbrecht.

Ένα από τα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν από την προσπάθεια που καταβάλλει το κίνημα για είσοδο στη βουλή είναι αν θα μπορέσει να σταθεί σαν εθνικό κόμμα όταν ασχολείται μόνο με ζητήματα που αφορούν το χώρο του διαδικτύου. Μέλη των «πειρατών» εκφράζουν την άποψη πως στη Γερμανία έχει αποδειχτεί πως μπορεί να είναι και πλεονέκτημα να είναι μονοθεματικό κόμμα αν και δεν συμμερίζονται την άποψη αυτή. Προβάλλουν σαν επιχείρημα τη σύσταση και την ύπαρξη για τριάντα χρόνια του πράσινου κόμματος που ασχολείται μόνο με ένα ζήτημα, το περιβάλλον, το οποίο έχει και μεγάλη απήχηση στη χώρα. Επίσης υποστηρίζουν πως σε μακροπρόθεσμη βάση θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν και με άλλα ζητήματα.

Πολλά μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας αρχίζουν να υποστηρίζουν το Γερμανικό Πειρατικό Κόμμα κάτι που φαίνεται από το νέο φόρουμ των «πειρατών» με την ονομασία «Pirates in the SPD» και μετρά ήδη εκατοντάδες μέλη. Οι βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου θα δείξουν αν το εγχείρημα θα είναι επιτυχημένο. 
 
Δημοσίευση: 05-07-2009 09:21 από Ομάδα TVXS
Προβολές: 259 - Σχόλια: 2 - Κατηγορία: Διεθνής Πολιτική