Visit The Venus Project

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Έγγραφα-αποδείξεις της κόλασης του Γκουντάναμο

Τη φρίκη που επικρατούσε στο Γκουντάναμο τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του αποδεικνύουν έγγραφα του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ που έχει στα χέρια της η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU). Η δημοσιοποίησή τους συμπίπτει χρονικά με τη δημόσια συζήτηση ιδιαίτερα ευφάνταστων προτάσεων για το μέλλον του Γκουαντάναμο, μετά το κλείσιμό του.
Στο κολαστήριο του Γκουντάναμο, κρατούνται περισσότεροι από 200 κρατούμενοι, των οποίων οι υποθέσεις βρίσκονται στο στάδιο επανεξέτασης. Τα νέα στοιχεία κάνουν περισσότερο επιτακτικό το αίτημα της ACLU για αποκάλυψη των πρακτικών ανάκρισης που εφάρμοσε η αμερικανική κυβέρνηση μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.
«Τα έγγραφα παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις για συστηματική και εκτεταμένη κακοποίηση των κρατουμένων στο Γκουντάναμο αλλά και στις υπόλοιπες φυλακές που έχουν στηθεί στο εξωτερικό» δήλωσε ο δικηγόρος και μέλος της ACLU, Amrit Singh.
Μέσα από τα έγγραφα προκύπτουν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το σύστημα ανακρίσεων στο Γκουντάναμο αλλά και για την κτηνωδία των στρατιωτών.
Μεθυσμένοι ανακριτές-βασανιστές, δέσιμο σε εμβρυακή στάση, δυνατή μουσική που δεν σε αφήνει να κοιμηθείς αλλά και ο «καταψύκτης» όπως αποκαλείται, είναι ένα μικρό μέρος από την καθημερινή κόλαση του Γκουαντάναμο. «Είχα μείνει ξύπνιος για 70 μέρες. Μου έβαζαν συνέχεια πάγο σε όλο το σώμα» περιγράφει ένας πρώην κρατούμενος σε ένα από τα έγγραφα που έχει στα χέρια της η ACLU.
Υπόσχεση για κλείσιμο του Γκουαντάναμο τον επόμενο χρόνο
Ο Ομπάμα έχει προαναγγείλει το κλείσιμο του Γκουαντάναμο μέσα στον επόμενο χρόνο. Οι ιδέες για το τι μέλλει γενέσθαι με την τοποθεσία έχουν, ήδη, αρχίσει να «πέφτουν» στο τραπέζι. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: η επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να χρυσώσουν το χάπι της κυριαρχίας τους στην περιοχή.
Οι προοπτικές του Γκουαντάναμο είναι ευφάνταστες. Αντί για αλυσοδεμένους κρατούμενους με πορτοκαλί στολές, θα υπάρχει μία ατέλειωτη παραλία με χρυσή άμμο και σπάνια είδη ζώων να κάνουν την εμφάνισή τους. Τριγύρω, η άγρια φύση, όπου δεν έχει επέμβει ο άνθρωπος. Και στη θέση της φυλακής, θα φιλοξενείται ερευνητικό κέντρο για τη οικολογία της περιοχής σε συνδυασμό με εργαστήρια για την εξέλιξη της ιατρικής, όπου θα συνεργάζονται αμερικανοί και, φυσικά, κουβανοί επιστήμονες. Μάλιστα, γιατί να μην υπάρχει και ένα μουσείο για την ιστορία του Γκουαντάναμο; Όλα βρίσκονται υπό επεξεργασία...
Μία σοβαρή πρόταση έχει γίνει από το διευθυντή του τμήματος τροπικής ιατρικής του Πανεπιστημίου George Washington: η φυλακή να μετατραπεί σε κέντρο ερευνών για εμβόλια και θεραπείες ασθενειών που μαστίζουν τις τροπικές περιοχές της Λατινικής Αμερικής. Στόχος αυτής της προοπτικής, εκτός από την επιστημονική προσφορά, είναι και η βελτίωση της φήμης των Η.Π.Α., που θα ανοίξει νέο κεφάλαιο στην κληρονομιά του Γκουαντάναμο. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις εκτιμούν, ότι μία τέτοιου είδους συνεργασία Αμερικανών και Κουβανών, σίγουρα, θα έχει θετικά αποτελέσματα, εάν αναλογιστεί κανείς το εξελιγμένο επίπεδο της ιατρικής στην Κούβα και την τεχνολογία, που μπορεί να προσφέρει η αμερικανική πλευρά.
Αντίθετα, άλλοι πανεπιστημιακοί προτείνουν το κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο να μετατραπεί σε κέντρο συνεδριάσεων, που θα υποδέχεται κυβερνητικά στελέχη και διεθνείς συνόδους, χωρίς να είναι δυνατή η πρόσβαση αδιάκριτων δημοσιογράφων ή άλλων «ανεπιθύμητων».
Για κάποιους Κουβανούς αναλυτές, μετά την αναχώρηση και του τελευταίου κρατούμενου, θα είναι, πλέον, ζήτημα χρόνου η περιοχή του Γκουαντάναμο να επιστρέψει στην κυριαρχία της Κούβας, γεγονός που ίσως βελτιώσει και τις σχέσεις των δύο χωρών.
Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι, αρχικά, η δημιουργία της ναυτικής βάσης στο Γκουαντάναμο ήταν μία προσπάθεια των Αμερικανών να υπενθυμίζουν τη στρατιωτική τους ηγεμονία στην Κούβα και σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Αργότερα, η φυλακή του Γκουαντάναμο έγινε σύμβολο της βαρβαρότητας και της υπερβολής σε ό,τι έχει να κάνει με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επιπλέον, για τον Πρόεδρο Κλίντον, το Γκουαντάναμο ήταν ο προορισμός των λαθρομεταναστών από την Καραϊβική, οι οποίοι συλλαμβάνονταν στα αμερικανικά παράλια.
Έτσι λοιπόν, σήμερα, αν και εν μέσω οικονομικής κρίσης οι προτεραιότητες είναι άλλες, σε τι σύμβολο θα αναχθεί η μετάλλαξη του Γκουαντάναμο αποτελεί αγκάθι για τον Μπάρακ Ομπάμα.

Πηγή: www.courrierinternational.com/ msnbc

Δεν υπάρχουν σχόλια: