Visit The Venus Project

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Και η Ελλάδα μεταξύ των χωρών που απορρίπτουν τη θεωρία της εξέλιξης




Μεταξύ των τριών χωρών που εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού που δεν πιστεύουν στη θεωρία της εξέλιξης συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Economist. Οι άλλες δυο χώρες είναι η Τουρκία και οι ΗΠΑ.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις χώρες της «παλαιάς» Ευρωπαϊκής Ένωσης, συν των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Οι Τούρκοι πολίτες, σε ποσοστό 58%, εμφανίζονται να πιστεύουν ότι η θεωρία της εξέλιξης είναι ψευδής. Ακολουθούν οι Αμερικανοί πολίτες, με ποσοστό 35% και οι Έλληνες με 28%. Τα μικρότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Σουηδία (10%), Δανία (10%) και Ισλανδία (8%).

Ο ακαδημαϊκός και πανεπιστημιακός Κώστα Κριμπάς σχολίασε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ότι τα αποτελέσματα της έρευνας εκφράζουν την άγνοια την οποία καλλιεργεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα, καθώς «σήμερα μπορεί θεωρητικά να έχει κάποιος τελειώσει το Λύκειο και να μην έχει ακούσει τίποτα για τη θεωρία της εξέλιξης!».

Ενώ στις ΗΠΑ το επίσημο κράτος στήριζε τη διδασκαλία της θεωρίας της εξέλιξης στα σχολεία, παρά τις αντιδράσεις των θρησκευτικών οργανώσεων, στην Ελλάδα το κράτος αντίθετα εκφράζει τις θρησκευτικές οργανώσεις. «Γίνεται τα τελευταία χρόνια σημαντική προσπάθεια να παραμεριστεί από τα σχολεία η θεωρία της εξέλιξης» λέει ο κ. Κρίμπας, ο οποίος έχει συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού προγράμματος της βιολογίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο κ. Κρίμπας είχε συγγράψει μετά τη μεταπολίτευση το πρώτο εγχειρίδιο βιολογίας για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, το οποίο διδασκόταν μέχρι τις αρχές του '90. Στο βιβλίο αυτό είχε προσπαθήσει να δώσει προνομιακή θέση στη θεωρία της εξέλιξης, όμως οι προσπάθειές του συνάντησαν από την αρχή τη λυσσαλέα αντίδραση των θρησκευτικών οργανώσεων.

«Στην πρώτη έκδοση του βιβλίου υπήρχε η φράση "ο άνθρωπος και ο πίθηκος έχουν έναν κοινό πρόγονο και αν αυτόν τον πρόγονο τον εξέταζε ένας ειδικός στην ταξινόμηση των πρωτευόντων θα τον ονόμαζε πίθηκο: αυτή είναι η γνώμη του κορυφαίου παλαιοντολόγου Σίμπσον"» λέει ο κ. Κρίμπας στην «Ελευθεροτυπία». Με την κυκλοφορία του βιβλίου, ωστόσο, άρχισαν να φτάνουν μαζικά τηλεγραφήματα στο υπουργείο Παιδείας που διατεινόταν ότι «Είναι ντροπή να μαθαίνουν τα Ελληνόπουλα ότι κατάγονται από ένα κτήνος» και ζητούσαν την απόσυρση και το κάψιμο του βιβλίου! Το βιβλίο δεν αποσύρθηκε τότε, αλλά η επίμαχη φράση διαγράφηκε, μαζί και η θεωρία του Δαρβίνου από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: