Visit The Venus Project

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Αθεϊστική εκστρατεία στην καρδιά του Λονδίνου



«Θεός, πιθανότατα δεν υπάρχει. Τώρα σταμάτα ν’ ανησυχείς και ζήσε τη ζωή σου!» είναι το μήνυμα που κυκλοφορεί σήμερα στους δρόμους του Λονδίνου, αναρτημένο στα γνωστά κόκκινα λεωφορεία. Αιτία, μια διαφημιστική εκστρατεία αξίας 140.000 λιρών που αποσκοπεί να πείσει όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους να δηλώσουν άθεοι.

Στόχος της εκστρατείας είναι να μεταδώσει το μήνυμα της αμφιβολίας για την ύπαρξη του Θεού, χρησιμοποιώντας τα λεωφορεία, το μετρό του Λονδίνου και γιγαντοοθόνες στο κέντρο της πόλης. Οι 140.000 λίρες για τη χρηματοδότησή της προήλθαν από εράνους που πραγματοποίησαν οι συμμετέχοντες.

Από την ερχόμενη Δευτέρα, τα μηνύματα θα επεκταθούν και στο μετρό του Λονδίνου, όπου 1.000 διαφημίσεις με ατάκες διάσημων συγγραφέων και φιλόσοφων που υιοθετούν την αθεΐα θα επιδιώξουν να περάσουν το μήνυμα.

Η δημιουργός της Αθεϊστικής Εκστρατεία Λεωφορείων, Αριάν Σερίν, δήλωσε ότι σκοπός της είναι να προσφέρει ένα ανακουφιστικό αντιστάθμισμα στις θρησκευτικές απειλές περί κολάσεως και αιώνιας καταδίκης, που τρομοκρατούν όλους τους μη-χριστιανούς!


Το θεολογικό θινκ τανκ Theos καλωσόρισε την εκστρατεία, θεωρώντας την έναν εξαιρετικό τρόπο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για το ουσιαστικό νόημα της έννοιας "Θεός". «Οι αφίσες θα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να σκεφτούν την σημαντικότερη απορία που θα αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας. Το ίδιο το μήνυμά της αποτελεί ένα καταπληκτικό έναυσμα συζήτησης. Λέγοντας σε κάποιον ότι ο Θεός πιθανότατα δεν υπάρχει, είναι σαν να του λες πως πιθανότατα θυμήθηκαν να κλειδώσουν την πόρτα. Δημιουργεί μια αμφιβολία, την οποία μάλλον δεν είχε».

Η ΑΝΤΙΠΕΡΑ ΟΧΘΗ





Απαντώντας στην Αθεϊστική Εκστρατεία Λεωφορείων που ξεκίνησε δύο μήνες πριν στους δρόμους του Λονδίνου, η Τριαδική Βιβλική Κοινωνία, η οποία εκδίδει βίβλους, ξεκίνησε τη δική της αντιεκστρατεία στη βρετανική πρωτεύουσα με σύνθημα «Θεός υπάρχει σίγουρα. Γι’ αυτό εντάξου στο Χριστιανικό Κόμμα και απόλαυσε τη ζωή σου».

Τρεις χριστιανικές ομάδες – το Χριστιανικό Κόμμα, η Τριαδική Βιβλική Κοινωνία και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία - προχώρησαν στη δημιουργία της δικής τους σειράς διαφημίσεων στα λεωφορεία του Λονδίνου, αντιδρώντας σε εκείνες της Αθεϊστικής Εκστρατείας, η οποία υποστηρίζεται από τη Βρετανική Ανθρωπιστική Εταιρεία, με κεντρικό σύνθημα «Θεός, πιθανότατα δεν υπάρχει. Τώρα σταμάτα ν’ ανησυχείς και ζήσε τη ζωή σου!». Οι διαφημίσεις των «θρησκευόμενων» θα αναρτηθούν σε 175 λεωφορεία για δύο περίπου εβδομάδες.

Τον περασμένο μήνα, η Αρχή Διαφημιστικών Δεδομένων δέχτηκε σχεδόν 150 επιστολές διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τις οποίες η αθεϊστική εκστρατεία ήταν προσβλητική για τους χριστιανούς και ότι η θέση τους για μη ύπαρξη του Θεού δεν μπορούσε να τεκμηριωθεί.

Ωστόσο, η Αρχή αποφάσισε ότι η εκστρατεία δεν παραβίαζε κανένα διαφημιστικό κώδικα, καταλήγοντας ότι «οι διαφημίσεις αποτελούν έναν τρόπο έκφρασης της άποψης του διαφημιζόμενου και πως οι ισχυρισμοί σε αυτές δεν δημιουργούν την ανάγκη τεκμηρίωσης». Ως τέτοια, δεν αποτελεί παραπληροφόρηση ή προσβολή.

Δημοσίευση: 06-01-2009 19:04
από Ομάδα TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια: